Marți, 24 Octombrie 2017 12:22

Ziua Mondială a Pâinii 2017 - cum a fost sărbătorită în România?

Miliarde de persoane de pe întreaga planetă sărbătoresc Ziua Mondială a Alimentaţiei în fiecare an pe 16 octombrie. Momentul este unul special și pentru brutari, producătorii celui mai popular aliment de pe planetă. Brutăriile din ţară, alături de numeroase organizaţii şi instituţii au susţinut și în acest an numeroase acţiuni cu acest prilej, inclusiv campanii de informare privind avantajele consumului de pâine sau donaţii de produse de panificaţie persoanelor nevoiaşe.

În zilele noastre sunt mulți copii și adulți a cărora alimentație zilnică nu este o posibilitate firească. Sesizând această realitate în anul 1979, cu ocazia Adunării de la Roma a Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) s-a declarat ziua de 16 octombrie Ziua Mondială a Alimentației. 


Scopul acestei zi este de a mobiliza guvernele, organizațiile nonguvernamentale și opinia publicului pentru remedierea acestor probleme de alimentație care afectează majoritatea populației.

Luând în considerare propunerea ONU, Asociația Mondială a Brutarilor (UIB) a declarat ziua de 16 octombrie Ziua Mondială a Pâinii (în 2001).

Perspective ale alimentației secolului XXI
Ziua Mondială a Alimentației din acest an a oferit un bun prilej de reuniune în jurul unei mese rotunde la sediul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare, IBA București. Sub egida și cu sprijinul Secției de Industrie Alimentară a Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Şişeşti” (ASAS), evenimentul intitulat „Perspective ale alimentației secolului 21” a reunit participanți ai unor organizații precum Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și de Siguranța Alimentelor, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară, București, Universitatea Dunărea de Jos din Galați, Institutul Național de Sănătate Publică, Universitatea Bioterra, Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Mașini și Instalații destinate Agriculturii și Industriei Alimentare și ai Institutului de Cercetare pentru Economia Agriculturii și Dezvoltare Rurală.

Președintele Secției de Industrie Alimentară și moderatorul evenimentului, domnul Petru Niculiță, a propus o serie de măsuri pentru a crește calitatea activităților care sunt complementare procesului de alimentație umană. Teme actuale, precum calitatea alimentului, securitatea nutrițională, noi resurse alimentare, tendințele comportamentului consumatorului vis-à-vis de alternativele alimentare dar și modalitățile de etichetare prin QR code au constituit nucleul discuțiilor.

În prezența domnului Floricel Maricel Dima, Subsecretar de Stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale cei prezenți la această masă rotundă au inițiat elaborarea unei scrisori deschise care să cuprindă concluziile și propunerile reieșite în urma acestei dezbateri.

 

Degustare turte şi colaci tradiţionali împletiţi
Cu ocazia Zilei Mondiale a Pâinii la brutăria Brutăreşti Artizanal din Bucureşti s-a organizat o degustare de produse de patiserie tradiţionale cum ar fi turte şi colaci împletite. De asemenea, începând cu luna octombrie, vor introduce 3 noi sortimente de pâine: cu maia şi făină cu sâmburi de struguri, cu turmeric şi pâine specială cu nuci şi prune uscate.

Sărbătoarea pâinii la brutăria câștigătoare a titlului de ”Pâinea Anului 2017”
Brutăria Bocskor din Sânmartin este cunoscut pentru cititorii revistei Brutarul-Cofetarul pentru că participă în fiecare an la Concursul GastroPan cu rezultate foarte bune, anual acesta reușind să obțină locul I. la categoria ”Pâinea Anului 2017 realizată artizanal în România”. Pe lângă faptul că oferă consumatorilor pâine și produse de patiserie de calitate foarte bună, în fiecare an se alătură programului de caritate Ziua Mondială a Pâinii și ajută pe cei nevoiași.

Anul acesta au sărbătorit împreună cu elevii clasei a XI-a A din Liceului Tehnologic din Miercurea Ciuc, care au participat la o vizită de uzină interactivă. Elevii, cu această ocazie, au pregătit 110 pâini, care au fost oferite ca donație pentru organizația Crucea Roșie din județul Harghita, care la rândul lor a împărțit pâinile persoanelor nevoiașe.

Paniversaria – 3 zile de sărbătoare a pâinii la Iaşi
Între 15 și 17 octombrie, Panifcom a sărbătorit alături de ieșeni Ziua Mondială a Pâinii, Ziua Pâinii Panifcom.

La Iași, Ziua Internaţională a Pâinii Panifcom se sărbătorește cu mare fast și bucurie. Ca în fiecare an, de zilele orașului Iași, în intervalul 15-17 octombrie, Panifcom a sărbătorit alături de ieșeni Ziua Internaţională a Pâinii, Ziua Pâinii Panifcom. PANIVERSARIA – evenimentul concept – a durat 3 zile (15, 16 și 17 octombrie), prilej cu care s-au desfășurat activități inedite dedicate pâinii și produselor de panificaţie. Nelipsită de pe mesele ieșenilor, pâinea Panifcom este un aliment gustos și mai ales sănătos, consumat fie la mic dejun, prânz, cină sau în orice altă gustare îmbietoare.
Specialiștii în panificaţie de la Panifcom, au pus toată bunătatea într-o pâine superior-calitativă și de aceea le oferă cu mare drag. În zilele evenimentului PANIVERSARIA, prin Caravana Panifcom cei interesaţi au primit, din partea firmei, cea mai savuroasă pâine din Iași! Formată din 10 mașini personalizate Panifcom, un nou car alegoric mai spectaculos ca oricând, trupe de dans, personaje fabuloase, mascote și multe personaje, Caravana PANIVERSARIA a parcurs un traseu amplu ce a cuprins toate cartierele ieșene principale. Pe parcursul întregului itinerariu, în zilele de 16 și 17 octombrie, ieșenii au avut posibilitatea de a face cunoştinţă cu brutarii care le oferă zilnic pâinea atât de savuroasă.

Panifcom este singurul producător zonal care a demarat o astfel de acţiune – spectacol – PANIVERSARIA – acţiune cu prilejul căreia s-a oferit cu drag produse delicioase pentru consumatorii săi din Iași.

Ziua Mondială a Alimentaţiei şi Ziua Mondială a Pâinii, dublă sărbătoare pentru Colegiul Tehnic „Valeriu D. Cotea”
Pentru elevii şi cadrele didactice de la Colegiul Tehnic ”Valeriu D. Cotea” Focşani a devenit o tradiţie marcarea a două sărbători foarte importante pentru domeniul alimentar şi anume Ziua Mondială a Alimentaţiei şi Ziua Mondială a Pâinii.

Luni (16 octombrie), pe parcursul întregii zile, elevii de la domeniile de pregătire turism şi alimentaţie, respectiv industria alimentară, s-au implicat în mai multe activităţi care au scos în evidenţă adoptarea unui stil de viaţă sănătos. Prima activitate a fost derulată de elevii clasei a XI-a, învăţământ profesional, calificarea profesională brutar-patiser – preparator produse făinoase, în parteneriat cu elevii Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă „Elena Doamna” şi a constat în modelarea sub diverse forme a aluatului pentru pâine împreună cu aceştia, aspect care a stârnit interesul celor mici şi salutat atât de părinţii participanţi la activitate, cât şi de profesorii psihopedagogi însoţitori. Mai târziu, la orele amiezii, elevii clasei a IX-a, învăţământ profesional, care se pregătesc în meseria de bucătar, s-au deplasat la colegii lor mai mici de la Şcoala Gimnazială Nr.7 Focşani pentru a le prezenta o parte din produsele realizate de ei în laboratoarele şcolii, prăjituri preparate din ingrediente naturale, fără aditivi alimentari.

Activitatea s-a bucurat de un real succes, elevii din ciclul gimnazial fiind încântaţi de produsele oferite de colegii mai mari. Ultima acţiune, la asfinţit, care a marcat cele două sărbători a constat în pregătirea unui stand pentru Sărbătoarea Tradiţională „ZIUA PÂINII”, eveniment organizat de Ansamblul Folcloric Profesionist ”Ţara Vrancei” în parteneriat cu Direcţia pentru Agricultură Vrancea la Sala „Balada”, viitorii brutari pregătiţi la Colegiului Tehnic ”Valeriu D. Cotea” dovedindu-şi măiestria în modelarea aluatului în cel mai profesionist mod, munca lor fiind apreciată de toţi cei prezenţi la eveniment. Activităţile n-ar fi fost posibile fără implicarea cadrelor didactice din cadrul catedrei de industrie alimentară care au format elevilor deprinderile practice necesare, fără conducerea şcolii care încurajează şi stimulează derularea activităţilor extracurriculare şi fără reprezentanţii şcolilor partenere, cadre didactice şi elevi ai Şcolii Gimnaziale nr. 7. şi CŞEI ”Elena Doamna” din Focşani.

Colectare alimente pentru familii mari organizat de PanGastRo
În această zi Asociația PanGastRo, Organizația Crucea Roșie și Clubul Rotary din Odorheiu Secuiesc a organizat o acțiune de colectare de alimente pentru Asociația Familiilor Mari „Sf. Iosif”. La această acțiune s-au alăturat organizațiile Crucea Roșie din Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc și Gheorgheni. 


Organizatorii cred că astfel de acțiuni atrag atenția asupra situației în care se află cei înfometați și îndeamnă mai multe firme de producție alimentară și de comercianți din domeniul alimentar. Colectarea alimentelor a avut loc pe 16 octombrie, la Parohia Sfânta Tereza din Odorheiu Secuiesc. La aceasta inițiativă s-au alăturat numeroase firme și ONG-uri: firme de panificaţie precum Brutăria Rip-Rop, Pancom - Vlahiţa, Panos Srl, Country Bakery Prod Srl, Baby-Pan Srl, Cafenea - Cofetăria Armonia, Frieskepan Srl; alte firme cu activitate în sectorul industriei alimentare: Villy Srl, Amigo & Intercost Srl, Elantrio Srl, fabrica de produse lactate din Cristuru Secuiesc, Murături Kodó şi numeroase persoane fizice care au contribuit în mare măsură ca donaţiile de alimente să ajungă pe masa celor care au cel mai mare nevoie de acestea.

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…