2017. július 27., csütörtök 13:09

Európa gabonaraktára Románia, de nincs nagy haszna ebből

Visszanyerte Románia az Európa gabonaraktára címet, miután az Európai Bizottság közölte, mi vagyunk az öreg kontinens legnagyobb búzaexportőrei.

Az Eurostat májusi adatai szerint az Európába exportált gabona egynegyede Romániából származik. A piaci elemzések azonban azt mutatják, hogy ennek nem a hazai gazdák az elsőszámú haszonélvezői. Mivel az uniós piacra csak nagy tételben lehet exportálni, azok a gazdák, akik nem szövetkeztek, kimaradnak az exportból. Azaz csak úgy értékesíthetik a learatott gabonát, ha eladják egy felvásárlónak, amelyik az esetek többségében külföldi és aprópénzzel fizeti ki őket. A legfrissebb felmérések szerint az elmúlt 7 évben megkétszereződött a gabonatermesztéssel foglalkozó cégek száma az országban, több mint 7000 cég közel 40 ezer alkalmazottja dolgozik ezen a mezőgazdasági területen. Románia az elmúlt egy évben 7 millió tonna gabonát exportált az Európai Unió országaiba. Ebből 5 millió tonna búza.

Forrás: marosvasarhelyiradio.ro

 

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…