2017. július 27., csütörtök 12:35

Javában zajlik az aratás

Az utóbbi napok időjárása kedvezett a szalmás gabonák betakarításának. Az agrárhivatal szakemberei folyamatosan követik az aratás menetét, az elért eredményeket, terepen keresik meg a gazdákat, másokkal telefonon tartanak kapcsolatot. A begyűjtött adatokat rendszeresen jelentik az agrárminisztériumnak, a kampány idején még a hétvégi napok sem jelenthetnek kivételt. A miniszter a gazdákkal való közvetlen, szoros kapcsolattartást is megköveteli a megyei igazgatóság alkalmazottaitól.

Őszi árpát 820 hektáron vetettek a gazdák, a terület feléről már raktárba került a termény – tudtuk meg Könczei Csabától, a Kovászna Megyei Mezőgazdasági Igazgatóság vezetőjétől. Hozama tág keretek között mozog, vannak parcellák, ahol egy hektár termése 3600 kilogramm, de olyan részek is, ahol eléri a 6500 kilót. A termés mennyi­ségét számos tényező befolyásolja, kezdve a termőföld minőségétől, a használt vetőmagtól az alkalmazott technológiákig, kezelésekig – magyarázta Könczei. Az őszi árpa nagy részét tárolják, és állatok takarmányozására használják fel a termelők.


Ha nem is jelentős területen, de megkezdték a búza aratását is. Egyelőre a korai fajták – mint például az Ariesan – értek be, a hektáronkénti termés 4800–6000 kilogramm között változik.

A repce betakarításával ugyancsak jól haladnak, az 1949 hektárból 590-en vágták le eddig, a hektáronkénti hozam 2600–4100 kilogramm között változik. Értékesítése nem jelent gondot, a felvásárlók legtöbb esetben a tarlók szélén veszik át a terményt.

Az országos kimutatások szerint idén a legnagyobb búzahozamot a Teleorman megyei Cosmin Băcanu érte el. Román fajtával, a Procera által előállított PC 102-essel hektáronként 8200 kilogramm búzát sikerült termelnie, amelynek minősége is kitűnő volt, 13 száza­lék proteint tartalmazott 78-as hektolitersúly mellett. Olvassa tovább...

Forrás: háromszék.ro

Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…